Charlotte's paardenpagina_index

 De Verzorging  Kleuren en Gangen  Gastenboek
 Hoofdstellen en Teugels  Geboorte  Chatbox
 Hinnikende Moppen  Evolutie  Links
 Paardenrassen  De Haflinger  Startpagina
 Paardachtigen  het paard  paardensport
 Voeding  Optuigen  Het Verkeersreglement

Hoe verzorgen?

Op stal
Het uitmesten en opstrooien is een dagelijkse karwei. De ballen mest en natte urineplekken worden verwijderd. Het propere stro, dat aan de kanten ligt, wordt naar binnen verplaatst. Daar bovenop wordt vers stro toegevoegd en verdeeld. Eenmaal per week wordt de hele box uitgemest en schoongemaakt (eventueel met een schop de het aangekoekte mest verwijderen). Ook moet je kijken of voer- en drinkbak proper zijn.

Een poetsbeurt
Goed poetsen is halfgevoed! Poetsen bevordert de gezondheid. Het voorkomt ziekte, het is een gezonde massage en het geeft een mooi uiterlijk!

Bij een paard in de wei moet je nooit alle vettigheid van het dekhaar borstelen. In de winter is deze vettigheid een bescherming tegen de koude. Hier zal men vooral met een harde borstel modder en vuil verwijderen. De ogen, de mond en het deel rond de staartwortenmoeten altijd schoongemaakt worden.

Elke morgen of telkens na het rijden moet een paard of een pony gepoetst worden. Beginnen aan de linkerkant en van het hoofd naar achteren. Nadien neemt men de rechterkant. Met de roskam draaiende bewegingen maken op de zachte lichaamsdelen. Daarna met de rosborstel, met lange borstelharen, van voren naar achteren over het lichaam wrijven. Tussendoor met de zachte borstel over de roskam (die je in de andere hand vasthebt) Wrijven om haar en stof uit de borstel te halen. Met de roskam op de grond slaan om stof en haar te verwijderen. Nadien met de harde borstel de manen borstelen . Indien nodig de manenkam gebruiken voor het ontwarren van de manen. De staart ontwar je met de hand. Na dit alles met een doek over het ganse lichaam wrijven. Als dit allemaal gebeurd is, kun je met de hoevenkrabber de voeten uitkuisen en met een oude borstel nog eens naborstelen.

klik hier voor benodigheden...

Verzorging na de arbeid

Na degelijk uitstappen worden, indien mogelijk, de benen voldoende lang afgespoten. De bezwete plekken (singelplaats en onder het zadel)worden gewassen met water en afgetrokken met een zweetmes. Bij fel zweten mag het paard niet onmiddelijk drinken (daarvoor kan men wat stro op de drinkbak leggen). Dit is de meest geschikte moment om het paard of de pony, indien ze goed gewerkt hebben, een beloning te geven. Vergeet niet de uitrusting en al het gebruikte materiaal zorgvuldig op zijn plaats te brengen.

!TIP!

Als je de staart van je pony of paard wast, vergeet dan niet om hem zeer goed uit te spoelen, anders beginnen de shampoo-resten te jeuken en zal de pony uit frustratie zijn staart stuk beginnen scheuren. Goed uitspoelen dus! Als het al zover is, kan je in een ruitershop altijd allerli middeltjes vinden tegen het schuren!!

Verzorging van de paardenvoeten

In de regelmatige verzorging van uw paard dient u een primordiale plaats in te ruimen voor de voeten. De hoef, de hoornzool, de hoornstaal worden elke dag blootgesteld aan extreme toestanden: mest in de box, zand in de manége of de renbaan, modder op de wegen, keien... De voeten van het paard moeten dan ook voor en na deze inspanning worden schoongemaakt en specifieke verzorgingsproducten zijn voor hun gezondheid van essentieel nut. Zalven versoepelen het hoefhoorn, oliën worden toegepast op droge en broze voeten, teer gaat verrotting van de hoornstaal of de hoornzool tegen.In geen geval mag u de producten gebruiken op vochtige of vuile voeten. Reinig eerst de voeten met een harde borstel en laat ze eerst drogen als uw paard een douch heeft gekregen. Voor paarden met beschadigde, droge, gebroken voeten is biotine een onontbeerlijk voedingssupplement, dat het effect van de zalf of olie versterkt.

Zie ook Optuigen